Austràlia suavitza els càstigs als immigrants il·legals


Sembla que Austràlia es decideix a relaxar tímidament les seves particulars polítiques d’immigració. El país, famós per les restriccions d’entrada i una llarga llista de complicats tipus de visats, trenca amb un polèmic règim de detenció mitjançant el qual arrestava de forma automàtica i indefinida els immigrants il·legals que hi arribaven, incloent-hi nens i sol·licitants d’asil polític. El govern laborista de Kevin Rudd ha anunciat que d’ara endavant aprovarà diferents mesures per a millorar aquesta situació, com ara enviar-los a centres socials en llibertat.

Els grups en defensa dels drets humans celebren el canvi d’actitud del govern federal actual, promès en campanya electoral l’any passat. No obstant això, el ministre d’immigració, Chris Evans, s’ha afanyat a deixar clar que no es tracta d’una obertura en massa de portes, sinó “d’un tracte més humà”, i ha afegit que les mesures permetran de continuar l’estricte control fronterer, “però tractant la gent amb dignitat humana”. A hores d’ara, més de 250 persones continuen detingudes en aquestes condicions. La majoria són sol·licitants d’asil polític o gent que s’ha quedat al país amb un visat caducat, i tots passaran a viure als nous centres socials fins que se’ls regularitzi la situació legal. Només seran empresonats els qui presentin “un risc”, i aquells que no puguin optar per cap visat seran repatriats amb la màxima celeritat. A més, amb aquest nou sistema les autoritats hauran de justificar cada tres mesos l’arrest de qualsevol irregular.

Des del govern conservador de Keating, a partir del setembre de 1992, els immigrants il·legals han rebut aquest tracte fins que han aconseguit un visat o han estat finalment deportats. El liberal John Howard va mantenir aquestes mesures draconianes el 2001, tot expandint costosos centres de detenció a algunes illes de l’oceà Pacífic. Hi enviava alguns dels immigrants il·legals en comptes de rebre’ls a l’Austràlia continental, cosa que es va anomenar la solució pacífica, criticada fins i tot per les Nacions Unides. Sens dubte, aquest és el començament d’una suavització progressiva de l’estricta política australiana. Per això, l’oposició rebutja els canvis afirmant que es llença un missatge erroni als traficants de persones. Allò que no deixa marge a l’error és la restauració de la reputació internacional del país en matèria d’immigració, gràcies a la introducció d’aquestes mesures en què la detenció passa a esdevenir el darrer recurs.

Sara Bosch
Melbourne (Austràlia)
Crònica publicada a "El Temps", 04/08/2008

Comentarios

(^o^) ha dicho que…
Si la obtención de visados se facilita... entonces...


Pepe... vente pa Alem--- Australia!

(^o^)

Sister,
me ha concedido la beca para diplomados en Magisterio.

Me dan el dinerillo para que yo lo invierta en el curso de 12 semanas que quiera, anywhere in the world.

Creo que estarás por ahí hasta Navidad, no?

Voy a mirar la Melbourne University.

Te digo algo soon, ok?

(^o^)
tamat ha dicho que…
Saludos desde el puerbol. Vengo de servirle bebidas alcoholicas a tu madre, de escuchar paquito el chocolatero con solo 3 personas bailando ya en la plaza.

La comision echa en falta sus habilidades, y yo personalmente echo en falta su persona.

Un beso sara.

Entradas populares